Kabızlığa ne sebep olur?
Kabızlığa ne sebep olur?
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere kabızlığın birçok nedeni vardır :
Düşük lifli bir diyet (özellikle et, süt veya peynir açısından yüksek diyetler)
dehidrasyon
Sedanter yaşam tarzı
Dışkılama dürtüsünü görmezden gelmek veya geciktirmek
Seyahat ve program değişiklikleri
Müshil aşırı kullanımı
Anüs çevresinde ağrı veya rahatsızlık
Kolorektal kanser
Gebelik
İrritabl bağırsak sendromu, divertiküloz, hipotiroidizm, yüksek kan kalsiyum seviyeleri, multipl skleroz, Parkinson hastalığı ve omurilik yaralanması gibi tıbbi durumlar
Kabızlık , aldığınız ilaçların bir yan etkisi de olabilir. Mercy Tıp Merkezi nörogastroenteroloji ve motilite direktörü Bryan Curtin'e göre "İlaç kaynaklı kabızlık bugünlerde oldukça yaygın" diyor . "İnsanlar her zamankinden daha fazla ilaç alıyor ve çoğu ilacın kapsamlı bir profili olduğundan, reçete yazan doktorlar, daha ciddi olanlarla karşılaştırıldığında kabızlığı önemli bir etki olarak görmezden gelme eğilimindeler. İnsanların kabızlığı şiddetlendirebilecek dört ya da beş kadar ilaç kullanması alışılmadık bir durum değildir ve bu, GI sistemine kesinlikle zarar verebilecek opioidleri bile içermez.
Kabızlık rahatsız edici olabilir, ancak aşağıdaki gibi komplikasyonlara da yol açabilir:
- Hemoroid
- Rektal kanama
- Anal fissürler
- Rektal prolapsus
- Dışkı etkisi
Dr. Curtin, "Diyet değişiklikleri, artan hidrasyon ve reçetesiz satılan müshil ilaçlar gibi muhafazakar önlemler başarısız olduğunda, hastalar bir birinci basamak doktoru veya gastroenterolog tarafından görülmelidir" diyor. "Bu, özellikle kabızlığa mide bulantısı, karın ağrısı veya beklenmedik kilo kaybı gibi diğer önemli semptomlar eşlik ediyorsa doğrudur."
Kabızlık yaygın bir sindirim sorunudur. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki insanların yaklaşık %16'sı ve 60 yaşın üzerindeki kişilerin üçte biri kronik kabızlıktan şikayet ediyor. 2006 ve 2011 yılları arasında kabızlık , acil servise 700.000'den fazla ziyaretten sorumluydu .
Kabızlık belirtileri şunları içerir:
Haftada üçten az bağırsak hareketi
Geçmesi zor veya ağrılı olan küçük, sert, kuru dışkı
Bağırsak hareketine sahip olmak için aşırı zorlama ihtiyacı
Bazı insanlar kabız olduklarında, özellikle yemeklerden sonra karınlarında ağrı hissederler. Bazılarında mide bulantısı, kusma, baş ağrısı olabilir veya genel olarak kendini iyi hissetmeyebilir.
Kabızlığa neden olan 8 ilaç
Opioid ağrı kesiciler
Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler)
Antihistaminikler
trisiklik antidepresanlar
İdrar kaçırma ilaçları
Demir takviyeleri
Tansiyon ilaçları
Bulantı önleyici ilaçlar
1. Opioid ağrı kesiciler
Narkotik olarak da adlandırılan opioidler, şiddetli olan ve diğer daha hafif ağrı kesici ilaçlarla düzelmeyen ağrıyı tedavi eder. Ağrıyı hafifletmede etkilidirler, ancak alışkanlık oluşturabilirler ve yüksek oranda suistimal edilebilirler. Ancak, opioidleri yalnızca doğrudan bir sağlık uzmanının gözetiminde kullanmalısınız. Yaygın olarak reçete edilen opioid ağrı kesiciler şunları içerir:
Kodeinli Tylenol ( asetaminofen-kodein )
Duragesic (fentanil transdermal)
Lorcet, Vicodin, Norco (hidrokodon)
Dilaudid (hidromorfon)
Demerol (meperidin)
Morfin
Oksikontin ( oksikodon )
Percocet (oksikodon-asetaminofen)
Ultram (tramadol)
Kronik ağrı için opioid kullanan birçok hasta, opioid kaynaklı kabızlık (OIC) yaşar. Bu, opioidlerin en belirgin sindirim sorunu ve en yaygın yan etkilerinden biri olarak kabul edilir. 2019'da yayınlanan bir rapora göre, etkisiz hale getirilebilir ve insanların ilaçları almayı bırakmasının yaygın bir nedenidir . Bir opioid ile aynı anda bir müshil başlatıp başlatamayacağınızı doktorunuza sormayı düşünün.
2. NSAID'ler
Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi'ne göre, NSAID'ler artrit gibi durumların tedavisi için en çok reçete edilen ilaçlardır . Ayrıca ateşi, iltihabı ve hafif ila orta şiddette ağrıyı azaltmak için kullanılırlar. Bu ilaç sınıfı şunları içerir:
Aspirin
Motrin , Advil (ibuprofen)
Aleve, Naprosyn (naproksen)
Celebrex (selekoksib)
3. Antihistaminikler
Antihistaminikler alerji semptomlarını azaltır. Bir şeye alerjiniz olduğunda, vücudunuz tıkanıklığa, burun akıntısına, hapşırmaya, kaşınmaya, geniz yollarının şişmesine, kurdeşene, deri döküntülerine veya gözlerin kaşınmasına ve akmasına neden olan histaminler salgılar. Yaygın reçetesiz (OTC) antihistaminikler şunları içerir:
Klor-Trimeton (klorfeniramin)
Unisom (difenhidramin veya doksilamin)
Vicks QlearQuil Gece Alerji Giderici (difenhidramin)
Claritin (loratadin)
Benadril (difenhidramin)
Allegra (feksofenadin)
Zyrtec (setirizin)
Xyzal (levosetirizin)
4. Trisiklik antidepresanlar
Trisiklik antidepresanlar, depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaç sınıfıdır. Norepinefrin ve serotonin seviyelerini artırarak ve asetilkolinin etkisini bloke ederek çalışırlar. Bu üç nörotransmitteri dengeleyerek, trisiklik antidepresanlar depresyonu hafifletir. Daha az yan etkisi olan depresyon için daha yeni ilaçlar var; ancak, bu trisiklik antidepresanlar bazı insanlar için daha iyi çalışır. Bazı yaygın markalar şunları içerir:
Tofranil (imipramin)
Vivactil (protriptilin)
Elavil (amitriptilin)
Pamelor (nortriptilin)
5. İdrar kaçırma ilaçları
İdrar kaçırma ilaçları, aşırı aktif mesaneyi ve mesane kaçağına veya sık idrara çıkmaya neden olabilecek diğer durumları tedavi eder. Bu durum kadınlarda erkeklerden daha yaygındır; ancak erkeklerde de görülebilir. American Academy of Family Physicians'a göre birinci basamak pratiğinde görülen en yaygın durumlardan biridir .
Bu ilaçlar ya mesane spazmlarını azaltarak ya da mesane duvarı kasını gevşeterek daha fazla idrar tutmasını ve daha fazla boşalmasını sağlayarak çalışır. En sık reçete edilen üriner inkontinans ilaçlarından bazıları şunlardır:
Ditropan, Ditropan XL (oksibutinin)
Detrol , Detrol LA (tolterodin)
Enablex (darifenasin)
Myrbetriq (mirabegron)
Flomax (tamsulosin)
6. Demir takviyeleri
Demir takviyeleri anemi ve demir eksikliğini tedavi eder. Onlar tezgahın üzerinde mevcuttur. Takviyelerde sıklıkla kullanılan demir formları şunları içerir:
FeroSul (demir sülfat)
Ferat (demirli glukonat)
ferrik sitrat
demir sülfat
7. Tansiyon ilaçları
Kabızlığa neden olan iki tür tansiyon ilacı vardır: kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerler. Kalsiyum kanal blokerleri, atardamarları genişleterek çalışır, bu da kalbinizin kan pompalamak için sarf etmesi gereken çabayı azaltır. Beta blokerler, kalp atış hızınızı yavaşlatarak, kan basıncınızı düşürerek çalışır.
Kalsiyum kanal blokerleri şunları içerir:
Norvasc (amlodipin)
Plendil (felodipin)
Karden (nikardipin)
Adalat CC, Procardia XL (nifedipin)
Cardizem , Tiazac, Dilt-XR (diltiazem)
Yaygın beta blokerler şunları içerir:
Lopresör , Toprol XL (metoprolol)
Tenormin (atenolol)
Korgard (nadolol)
İnderal (propranolol)
8. Bulantı önleyici ilaçlar
Anti-emetik olarak da adlandırılan bulantı önleyici ilaçlar, vücudunuzda bulantı ve kusmayı tetikleyen farklı yolları bloke eder. Bunlar şunları içerir:
Serotonin (5-HT3) antagonistleri
NK-1 antagonistleri
Dopamin antagonistleri
kanabinoidler
Mide bulantısını tedavi etmek için kullanılan yaygın ilaçlar şunları içerir:
Zofran (ondansetron)
Reglan (metoklopramid)
Düzeltme (aprepitant, fosaprepitant)
Tigan (trimetobenzamid)
Marinol (dronabinol)
Sendromlar (dronabinol)
SingleCare reçeteli indirim kartını alın
İlaca bağlı kabızlık nasıl önlenir?
Bu ilaçları kullanırken herkes kabız olmaz. Ancak olası yan etkilerin ve kabızlığı önlemek için neler yapabileceğinizin farkında olmalısınız.
Curtin, "Genel olarak, kahve veya gazlı içeceklerle değil, su ile iyice nemlendirdiğinizden emin olmak istersiniz" diyor. “Diyetinizde sağlıklı miktarda lif bulundurmak ve işlenmiş gıdaları sınırlamaya çalışmak da istiyorsunuz. Alternatif ajanlar olup olmadığını doktorunuza sormaya değer. Örneğin diltiazem gibi yüksek tansiyon için kullanılan kalsiyum kanal blokerleri kabızlığa neden olmalarıyla ünlüdür. Altta yatan sağlık sorununu tedavi edebilecek başka bir ilaç sınıfı varsa, size en azından seçenek sunulmalıdır."
Neyse ki, kabızlığı önlemek için bazı nispeten basit farmakolojik olmayan yaklaşımlar vardır.
Yüksek lifli bir diyet yiyin
Diyetinize yüksek lifli yiyecekler ekleyin, örneğin:
Baklagiller : Mercimek, barbunya fasulyesi, bezelye, nohut, siyah fasulye, lima fasulyesi
Sebzeler : Havuç, pancar, brokoli, enginar, Brüksel lahanası, lahana, ıspanak, domates, tatlı patates
Meyveler : Elma, kuru erik, armut, çilek, avokado, ahududu, muz
Tahıllar : Kinoa, yulaf, patlamış mısır, diğer tam tahıllar
Kuruyemiş ve tohumlar : Badem, chia tohumu, hindistancevizi, antep fıstığı, ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeği
Bitter çikolata : %70 ila %95 veya daha yüksek kakao içeriği
Diyetiniz lif açısından düşükse, lif takviyesi eklemek için doktorunuzla da konuşabilirsiniz.
bol sıvı tüketin
Su, vücudunuzun sağlıklı kalmasında büyük rol oynar. Dışkı maddesinin bağırsaklardan akmasını sağlamak için gereklidir. Çoğu insan günde altı ila sekiz bardak su içmeniz gerektiğini duymuş olsa da, bu kadar çok tüketmenize gerek olmayabilir. Harvard Health'e göre, sağlıklı insanlar için günde dört ila altı bardak su genellikle yeterlidir .
Bazı ilaçlar su tutmanıza neden olur ve bazı sağlık durumları sıvı alımınızı sınırlamanızı gerektirir. Kabızlığa neden olan ilaçlar kullanıyorsanız, ne kadar su içmeniz gerektiği konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.
Düzenli egzersiz
Egzersiz, yiyeceklerin kalın bağırsaktan geçmesi için geçen süreyi azaltabilir. Örneğin, aerobik egzersiz, bağırsak kaslarının doğal kasılmasını uyaran, dışkıyı bağırsaktan hızla çıkaran nefes almayı ve kalp atış hızını hızlandırır.
Vücudunu dinle
Vücudunuz doğal olarak size ne zaman bağırsak hareketi yapmanız gerektiğini söyler. Bazı insanlar evde ya da banyoda kendi başlarına olana kadar onu tutmaya çalışırlar. Ulusal Yaşlanma Enstitüsüne göre dürtüyü göz ardı etmek kabızlığa neden olabilir .
Düzenli bağırsak alışkanlıkları oluşturun
Bağırsak yeniden eğitimi , bir rutin oluşturmanın bir yoludur. Bağırsak hareketi için en uygun zaman yemekten 20 ila 40 dakika sonradır. Her gün aynı saatte bağırsak hareketi yapmaya çalışın. Dijital stimülasyon yardımcı olabilir. Bir rutin oluşturana kadar bu yöntemi her gün kullanın.
Kabızlık için ne alabilirim?
Yaşam tarzı değişikliklerine ek olarak, kabızlığı gidermek için reçetesiz satılan laksatifler ve reçeteli ilaçlar vardır. Herhangi bir ilaçta olduğu gibi, müshil kullanmadan önce bir doktor veya eczacıdan profesyonel tıbbi tavsiye almak önemlidir. Aşağıdaki ürünlerden herhangi birini kullanmadan önce daima ilaç kılavuzunu okuyun. Kabızlığa neden olan ilaçlar olsa da, diğerleri mide rahatsızlığı, kusma ve ishal gibi diğer sindirim sorunlarına neden olabilir. Dışkıya bulaşmanın bir işareti olabileceğinden, ishal geliştirirseniz doktorunuzla iletişime geçin.
Reçetesiz laksatifler
Toplu oluşturucular olarak da adlandırılan lif bazlı müshiller , dışkıları yumuşatmak için suyu artırır. Yaygın lif bazlı laksatifler şunları içerir:
FiberCon (kalsiyum polikarbofil)
Citrucel (metilselüloz lifi)
Metamucil , Konsyl (psilyum)
Benefiber (buğday dekstrin)
Yumuşatıcı laksatifler olarak da adlandırılan dışkı yumuşatıcılar , dışkılarınızın daha kolay geçmesini sağlamak için onlara nem katar. Yaygın olarak kullanılan dışkı yumuşatıcılar şunları içerir:
Colace , Dulcolax Tabure Yumuşatıcı (docusate sodyum)
Uyarıcı laksatifler , sindirim sisteminizdeki sinirleri uyararak, kalın bağırsağınızdaki kasların kasılmasını tetikleyerek dışkınızı iterek çalışırlar. Yaygın olarak kullanılan uyarıcı laksatifler şunları içerir:
Correctol , Ducodyl , Dulcolax (bisacodyl)
Ex-Lax , Senokot (sennosides)
Ozmotik laksatifler , dışkının bağırsaktan geçmesini kolaylaştırmak için çevredeki dokudan suyu sindirim sisteminize çeker. Yaygın olarak kullanılan ozmotik laksatifler şunları içerir:
Magnezya Sütü (magnezyum hidroksit)
Miralax (polietilen glikol 3350)
Kabızlık için reçeteli ilaçlar
Birçok insan için yaşam tarzı değişiklikleri yapmak ve reçetesiz müshil kullanmak kabızlığı gidermeye yardımcı olacaktır. Yine de herkesin bağırsak alışkanlıkları farklıdır. Örneğin, bir hasta günde bir veya daha fazla bağırsak hareketine alışkınken, başka bir hasta birkaç günde bir bağırsak hareketine alışık olabilir. Doktorlar genellikle kabızlığı haftada üç veya daha az bağırsak hareketi olarak tanımlar. Kabızlık veya kronik kabızlık durumunda, sağlık uzmanları aşağıdaki reçeteli ilaçlardan birini reçete edebilir:
Cephulac, Kristaloz (laktuloz)
Linzess (linaklotid)
Trulance (plecanatide)
Motegrity (prukaloprid)
Opioid kaynaklı kabızlık için reçeteli ilaçlar şunları içerir:
Movantik (naloksegol)
Relistör (metilnaltrekson)
Amitiza (lubiproston)
Simproik (naldemedin)