• +90 533 489 70 44
  • 7/24 Açık
  • Merkez Mah. Abide-i Hürriyet Cad. No:161 Daire:4 Kat:3 Sibel Apt. 34381 - Şişli / İstanbul

Kabızlık nedir?


Kabızlık nedir?


Kabızlık nedir?

" Kabızlık " terimi, seyrek bağırsak hareketlerini veya dışkı çıkarma güçlüğünü ifade eder. Kabızlık genellikle bir hastanın haftada üçten az bağırsak hareketi yapması olarak tanımlanır . Bu bağırsak hareketleri zor, hatta ağrılı olabilir ve kişi gitmeye çalışırken kendini zorlayabilir.

Ara sıra kabızlık yaygındır ve rutinin değişmesi, tatile gitme veya ilaç tedavisi ile ilişkili olabilir. Vücut genellikle hızlı bir şekilde yeniden ayarlanır ve normal dışkılama ritmine dönülür. Bununla birlikte, bazı insanlar, altta yatan bir hastalığı dışlamak için bir doktor tarafından muayene edilmesini gerektirebilecek kronik (devam eden) kabızlık yaşarlar.

 

Kabızlığın belirtileri nelerdir?

Kabızlığın başlıca belirtileri şunlardır:

Haftada üçten az bağırsak hareketi (küçük bebekler hariç - emziren bebeklerin bir hafta kaka yapmaması oldukça normaldir)
Kaka normalden daha büyük ve dışarı itilmesi zor
Kaka kuru, sert ve topaklı
Kabızlık ayrıca, hastalarda şişkinlik , mide bulantısı veya mide ağrısı gibi genel rahatsızlıklara neden olabilir. Bazı hastalar dışkıyı dışarı itmek için ıkınarak daha fazla rahatsızlığa neden olurlar. Hasta başarılı bir şekilde dışkılarsa, rektumlarını tamamen boşaltmamış gibi hissedebilirler.

 

kabızlık nedenleri

Yetişkinlerde kabızlığın birçok olası nedeni vardır ve bazen belirgin bir nedeni yoktur.

Yaygın nedenler şunları içerir:

Diyette lif eksikliği
Yeterince sıvı içmemek
Hareketsiz yaşam tarzı/yeterli egzersiz yapmamak
İhtiyaç duyduğunuzda sık sık tuvalete gitmemek
Rutin veya diyetteki değişiklikler
Psikolojik faktörler, örneğin stres , kaygı , depresyon
İlaçların yan etkileri
Kabızlık, hamilelik sırasında ve hamilelikten sonraki altı haftaya kadar nispeten yaygındır. Nadir durumlarda, altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilir.

Bu tür koşullar şunları içerir:

Kolon veya rektum tıkanıklıkları - bağırsak tıkanıklıkları, anal fissürler ve hatta tümörler dışkı geçişini engelleyebilir.
Nörolojik problemler – Parkinson ve multipl skleroz gibi sinir hastalıkları, dışkı maddesini rektuma doğru ve rektumdan dışarı iten sindirim sistemindeki kasları kontrol eden sinirleri etkileyebilir.
Bağırsak hareketlerinde yer alan kaslarla ilgili problemler - zayıflamış pelvik kaslar veya koordineli bir şekilde kasılıp gevşemedikleri anlamına gelen bozukluklar
Hormonları etkileyen durumlar – diyabet ve hatta hamilelik gibi belirli durumlar vücuttaki sıvı dengesini etkiler ve bu kabızlığa yol açabilir.
 

Kabızlık önlenebilir mi?

Lif açısından zengin bir diyetle sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca bol sıvı tüketmeniz (günde yaklaşık iki litre su), düzenli egzersiz yapmanız ve dışkılama isteği hissettiğinizde tutmak yerine tuvalete gitmeniz önerilir.

 

Kabızlığın tedavisi nedir?

Çoğu durumda, yaşam tarzı değişiklikleri sorunu çözecektir:

Diyetinizdeki lif miktarını artırın , örneğin tahıllar, meyveler, sebzeler
Sıvı alımını artırın
Daha fazla egzersiz yapın
Düzenli bir tuvalet rutini oluşturmaya çalışın ve mümkünse onu tutmayın; canın istediğinde git
Bu önlemler işe yaramazsa, doktor bağırsak hareketlerini uyarmaya yardımcı olmak için müshil önerebilir.

Kabızlığa Ne İyi Gelir?



/kabizlik