Kabızlık Türleri Nelerdir?
Kabızlık Türleri Nelerdir?
BU MAKALEDE
Fonksiyonel Kabızlık Türleri
Test yapmak
Kronik (uzun süreli) kabızlığınız olduğunda, buna neyin sebep olduğunu bulmanız gerekir.
Sizi destekleyen tıbbi bir durum veya aldığınız ilaçlar bile olabilir. Ancak vücudunuzun atık atma sistemi olması gerektiği gibi çalışmıyor da olabilir. Buna fonksiyonel veya birincil kabızlık denir. Başka bir nedenden kaynaklanmayan kabızlıktır ve daha çok küçük çocuklarda ve yaşlı erişkinlerde görülür.
Fonksiyonel Kabızlık Türleri
3 farklı tip vardır:
Normal transit kabızlık : Bu en yaygın olanıdır. Buna sahip olduğunuzda, kolonunuzdaki kaslar olması gerektiği gibi sıkışır ve gevşer: ne çok hızlı ne de çok yavaş. Atıklarınız doğru hızda hareket eder. Yine de dışkınız sert ve geçmesi zor olabilir. Sizde de karın ağrısı veya şişkinlik olabilir.
Genellikle daha fazla lif açısından zengin yiyecekler yiyerek veya belirli bir tür müshil kullanarak daha iyi olur.
Yavaş geçiş kabızlığı: Bu, kolonunuzun atıkları yeterince hızlı hareket ettirmediği anlamına gelir. Doktorlar bunun neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Ancak bunun nedeni, sinirlerinizin kolon kaslarınıza olması gerektiği gibi hareket etmeleri için sinyal vermemesi olabilir.
Bu tür kabızlığın belirtileri şunları içerir:
Tuvalete gitme isteğini hissetmemek
Haftada birden az kaka yapma
Kuru, sert dışkı geçmek
Şişkin veya ağrılı bir göbek
Bu tip daha çok genç kadınlarda görülür. Doktorlar neden olduğundan emin değiller.
Laksatifler ve lif bu tür için işe yaramayabilir, ancak davranışsal eğitim (biofeedback) yardımcı olabilir. Ameliyat da bir seçenek olabilir.
Defekasyon bozuklukları: Dışkıyı vücudunuzdan çıkarmak için pelvik tabanınızdaki koordineli kas hareketleri gerekir. Anal sfinkteriniz de dahil olmak üzere bu kasların, rahatça kaka yapabilmeniz için doğru zamanda gevşemesi gerekir. Bu tür bir kabızlığınız varsa, gitme dürtüsü hissedebilirsiniz ancak bunu yapmakta zorlanabilirsiniz. Acı verici olabilir.
Aşağıdaki durumlarda bu sorunu yaşayabilirsiniz:
Bağırsaklarınızı hareket ettirmek için tuvaleti süzerek ve iterek çok fazla zaman geçirin
Dışkıyı çıkarmak için parmaklarınızı kullanın veya sık sık lavman kullanın
Müshiller veya lif takviyeleri kabızlığınızı gidermez
Bu tipteki kişilerde sıklıkla hemoroid, anüs çevresinde fissür adı verilen çatlaklar ve sert, gömülü dışkı bulunur. Bu problemler tedaviye ihtiyaç duyar çünkü gitmeyi daha da zor ve acı verici hale getirebilirler.
Bu tür bir kabızlığa neyin yol açtığı net değildir, ancak genellikle davranış ve gevşeme eğitimi ile tedavi edilir.